E-Post


Kontakta webmaster


 

www.lars-kamel.se

Medan styrgruppen höll på med sitt arbete, hände saker med kommunens ekonomi. Den blev allt sämre. År efter år så länge jag minns har Uppsala kommuns ekonomi gått back. Varje år har kommunledningen lovat att ta till krafttag för att vända utvecklingen och varje år har man misslyckats.

Den rödgröna majoriteten hade definitivt i valet 2002 lovat att satsa på skolan och omsorgen. Barngrupperna i förskolan skulle minska och medelantalet vuxna per elev i skolan öka. Verkligheten blev en annan. Barngrupperna har fortsatt att öka och nedskärningarna inom skolan har fortsatt. I december 2003 upptäckte dock de ansvariga att de höll på att skära ner så mycket på skolan att kommunen skulle förlora statsbidrag. Då såg de rödgröna majoritetspartierna inget annat val än att höja skatten. Från den 1 januari. 2004. Detta är antagligen svenskt rekord i att höja kommunalskatten med kort varsel.

Andra intressanta besparingar som kommunen har gjort är:

Låta personalen på förskolor och lågstadiet betala 20 kronor för sina pedagogiska luncher, dvs luncher där de ska sitta tillsammans med barnen, se till att dessa äter ordentligt, hjälpa till om det behövs, och själva få i sig lite mat om de hinner.

Låta bli att spola isbanorna vid skolorna vintern 2003/04. Beräknad besparing: 300 000-400 000 kronor.

Studenternas Idrottsplats är känd för att bandyfinalen spelas där i mars varje år. Bredvid den stora bandyrinken ligger en mindre isbana, där allmänheten ofta brukar få tillfälle att åka skridskor. Det fanns ett förslag, som troddes spara 50 000 kronor (!), om att låta bli att spola denna lilla isplätt. Personalen på Studenternas lyckades övertyga byråkraterna om att denna besparing inte existerade. De skulle ju ändå jobba med den stora bandyrinken, hade inga problem att hinna med också den lilla banan, och frysaggregaten var ju ändå på och rören fanns där under den lilla banan.

Några av de senaste sparkraven:

Flera gator i Uppsala är redan under all kritik, med stora gropar och hål. Nu får gatuunderhållet bara 4 miljoner kronor/år, jämfört med 8 miljoner tidigare.

Kommunen ska spara in 20 miljoner/år på handikappvården.

Äldrevården måste spara in 53 miljoner kronor på två år. Många, inklusive några chefer, klagar över att vården redan är för dålig.

Det finns många fler exempel på hur kommunen jagar kostnader och vänder på varenda krona, utom i två fall. Det ena är centralbyråkratin i stadshuset som minsann inte har behövt skära ner ett dugg. Vilket det andra är, kan du säkert gissa. Något som, tydligen, får kosta hur mycket som helst. Ett projekt som de drivande politikerna påstår kommer att kosta en spottstyver i en kommunal budget på totalt cirka sex miljarder kronor. Men spottstyvrar är ju just precis vad kommunen redan jagar för att dra in på.

Kommunens bokslut för 2003 blev klart i maj 2004 och visade att underskottet var 174 miljoner kronor. Enligt budgeten skulle 2004 visa ett litet ekonomiskt överskott. Några veckor senare har prognosen ändrats till ett litet underskott. Jag är i alla fall inte förvånad. Jag minns alla tidigare år då budgeten på våren visade att kommunens ekonomi skulle visa överskott för att sedan, när vintern kom, peka på ett stort underskott som tvingat fram akuta sparåtgärder.

Tillbaka