E-Post


Kontakta webmaster


 

www.lars-kamel.se

Fulkolossen är utan tvivel ett exempel på extrem arkitektur. Få hus ser ut så, tack och lov. I Malmö pågår just nu byggandet av ett annat hus med extrem arkitektur. Det rör sig om Turning Torso, ett spiralformad skyskrapa. Det är HSB som bygger och förhoppningen var att massor av människor skulle vilja bo i ett uppmärksammat hus med annorlunda utseende. Nu, mitt under byggandet visar det sig att byggkostnaden kommer att bli över 68% högre än planerat. När bygget startade skulle byggkostnaden enligt prognosen bli 950 miljoner kronor. Det visar sig nu att det behövs minst 650 miljoner kronor till för att bygga klart. Dessutom har intresset för att köpa lägenheter i skyskrapan varit minst sagt måttligt.
Tänk nu om Fulkolossen också blir över 68% dyrare än beräknat. Det är ju sällsynt att stora byggprojekt håller sig inom de ekonomiska prognoserna. Det gäller speciellt om det dessutom rör sig om en byggnad med extrem arkitektur. Då skulle kostnaden för att bygga Fulkolossen bli 890 miljoner kronor i stället för 529 miljoner kronor. Naturligtvis skulle driftskostnaden också öka, med ungefär lika mycket. I stället för 50-100 miljoner kronor per år, skulle driftskostnaden bli 85-170 miljoner kronor per år.
Jag bollar nu med ofattbart stora summor. Tänk hur många förskollärare det skulle gå att anställa för 85 miljoner kronor. Tänk hur mycket skolböcker det skulle gå att köpa. Tänk hur mycket kärnverksamhet i Uppsala kommun som skulle gå att finansiera för 85 miljoner kronor per år. För att inte tala om 170 miljoner kronor per år. Tänk hur mycket kärnverksamhet kommunen måste skära ned på, bara för att en majoritet av kommunalpolitikerna har fått för sig att de vill bygga ett monument! Ja, frågan är om inte 170 miljoner kronor borde kunna räcka till byggkostnaden för en enkelt och funktionellt konserthus med tillräckligt många sittplatser.

De kommunalpolitiker som ligger bakom monumentet Fulkolossen hoppas bland annat att det ska locka turister. Men vem vill besöka en stad för att titta på en full koloss i centrum? Troligare är väl att turister skräms bort av att centrum förfulas. Lika lite som extrembyggnadenTurning Torso lockar lägenhetsköparre lär extrembyggnaden Fulkolossen locka turister och besökare. Detta monument kommer att stå där ödsligt, fult, dominerande, tomt, och kosta pengar. Pengar som både hade räckt till driftskostnaden för ett bra konserthus och kommunens kärnverksamhet.