E-Post


Kontakta webmaster


 

www.lars-kamel.se

Fulkolossen - en studie i väljarförakt

 

Som du kommer att märka är jag inte alls snäll mot ett antal namngivna politiker här nedan. Det rör sig om politiker som har struntat i sakskäl, trotsat folkopinionen och till ett högt pris tänker driva igenom ett prestigeprojekt. Om de hade lyssnat till sakskäl och/eller folkopinion, hade den här sidan aldrig kommit till.

Tycker du att jag är elak, tänk då på att de namngivna politikerna har varit, och tänker vara, elaka mot en hel stads befolkning.

Jag har faktiskt försökt debattera sakskäl, stadsmiljö och skönhetsaspekter, via E-post, med några av de politiker som drev igenom projekt Fulkolossen. Det var omöjligt. För de som alls svarade, fann jag att det inte går debattera med dem. De ägnade sig mest åt att på olika sätt upprepa mantrat: Jag ändrar mig aldrig, jag ändrar mig aldrig. Det var ungefär som att debattera med kreationister. Om du inte vet det, så hävdar kreationister att bibeln är bokstavligt sann och att modern naturvetenskap, speciellt utvecklingsläran, är fel. De flesta politiker svarade inte ens. Av dem jag skrev till, svarade två tredjedelar aldrig. Så viktigt tyckte de att det är med väljarkontakter.

Säkert har centralorten i din kommun fortfarande några gamla hus kvar. Tänk dig själv om politikerna bestämde sig för att riva dessa för att ge plats för ett monument. Och inte vilket monument som helst, utan ett som är oerhört dyrt, kommer att bli nästan dubbelt så högt som omgivande hus, som har en stil som totalt skiljer sig från allt annat på orten, och som de flesta människor anser vara fult. Även om du inte själv bor i denna centralort, så du slipper se det varje dag, tvingas du i alla fall vara med att betala. Vad skulle du då tycka?

Lars Kamél

Presentation av de mest ansvariga:

Lena Hartwig

Britt Löfgren (Rättad 2004-06-09)

Jan-Ove Jerrestål

Andra medhjälpare (Uppdaterad 2004-06-09)

Och historien:

Hur det började

Fulkolossen

Mer Fulkolossen (Ny 2004-04-27)

Arkitekttävlingsjuryn

Ett monument över vad? (Uppdaterad 2004-06-09)

Har Lena Hartwig brutit mot lagen? (Uppdaterad 2004-06-26)

Och lite annat som Lena Hartwig har gjort (Ny 2004-08-01)

En liten reflektion

Kommunalvalet 2002

Fortsatt planering...

...medan kommunen letar besparingar (Uppdaterad 2004-06-09)

Monumentet presenteras

En recension av styrgruppens rapport

Uppsalakristallen?

Protesterna

Väljarföraktet

Beslutsvånda? (Uppdaterad 2004-06-09)

Kvarteret Gerd (Ny 2004-07-07)

Vaksalakolan (Ny 2004-07-23)

Är allt feltänkt från början? (Ny 2004-08-01)

Den 14 april 2004 fattade kommunalfullmäktige beslutet, vid ett extrainsatt fullmäktigemöte. De ledande politikerna vet naturligtvis att det är bråttom. Om bygget inte har startat innan nästa kommunalval kommer det aldrig att bli av och Lena Hartwig får inte sitt monument.

Om kommunalfullmäktiges ledamöterna har satt sig in i frågan ordentligt, vilket naturligtvis är deras plikt, vet de att projektet är dåligt och hade röstat nej. Bryr de sig om vad väljarna tycker, hade de röstat de nej. Trots det blev röstsiffrorna blev 49-32 för projekt Fulkolossen. Centerpartiets ledande man i Uppsala talade med rätta om den största politiska skandalen i modern tid i Uppsala. Den omedelbara följden av beslutet blev att en av miljöpartisterna avgick ur kommunalfullmäktige. Kommunen måste de närmaste åren satsa omkring 2 miljarder kronor på att rusta upp skolorna, och då tyckte han att det var oansvarigt att besluta om ett nybygge för mer än en halv miljard.

Här är listan på de som röstade ja.

Är du ens tiondelen så arg som jag över politikernas beteende, så vill du göra någonting åt saken. Är du lika lat som jag vill du inte anstränga dig särskilt mycket för det. Du kan göra något ändå. Du behöver inte lägga dig framför grävskopor vid kvarteret Gerd eller ställa dig och blockera ingången vid nästa kommunalfullmäktigesammanträdet. Det finns bekvämare alternativ. Vill du anstränga dig lite och du bor i Uppsala, har jag ett förslag här. Är du till med släkt med, bekant med eller granne till någon av de okänsliga politiker som röstade ja, kan du göra en stor insats. Bor du inte i Uppsala, men funderar på att flytta hit, så har jag ett bättre förslag.

Ett annat förslag, som inte är så ansträngande, är att bojkotta alla företag som hjälper till med Fulkolossen. Vattenfall har skänkt en konsertflygel. Har du Vattenfall som elleverantör, så byt. Förmodligen kommer du också att tjäna pengar på denna insats. Vattenfall är ett av de oligopolföretag som försöker hålla elpriserna uppe så att de tjänar mycket pengar. Har du Vattenfall som bredbandsleverantör, så byt. Är du inte kund hos Vattenfall, så akta dig för att nappa på några anbud som detta företag kommer med.

Så länge Lars Nilsson och Håkan Holmberg är chefredaktörer på Upsala Nya tidning bör du låta bli att köpa eller prenumerera på denna tidning. Dessa två herrars uppträdande har varit totalt oacceptabelt för två chefredaktörer på en fristående tidning i ett demokratiskt land. Jag har själv sagt upp min prenumeration på grund av dessa två herrar.

Arbetet med att få in anbud har redan börjat. Det har ju blivit populärt bland företag att vilja vara miljövänliga och etiska. Nu har de chansen. Jag uppmanar alla företag: Lämna inga anbud. Var inte med om att förstöra Uppsalas stadsmiljö och bidra till att genomföra ett projekt som är omoraliskt. Visst kan ni tjäna pengar, i ett kort perspektiv, men att delta i detta projekt ger dålig PR och kan i långa loppet kosta mer än det smakar.

Om extremarkitektur (Ny 2004-06-09)

Ett exempel hur duktiga Uppsalas politiker brukar vara att sköta storslagna projekt. (2004-06-09)

Fulkolossenanhängarna har dessutom fått hjälp i sin strävan att vandalisera kvarteret Gerd. (2004-06-30)

En viktig fråga är naturligtvis om beslutet var olagligt. Här är några skäl att tro det. (2004-07-23)

Tidigare daterade kommentarer är nu flyttade till ett arkiv.

2006-06-21:

Detta är förmodligen sista gången jag skriver om Fulkolossen. Kommunpolitiker kan driva igenom byggandet av monument över sig själva, betalda med skattebetalarnas pengar och kallade musikens hus eller vad som helst. De kan inte tvinga mig att bo kvar i kommunen och betala för monumentet i framtiden. Jag har alltså lämnat Uppsala. För det finns fler anledningar än Fulkolossen, men den är sannerligen en av anledningarna. Vad gäller kommunfrågor går det faktiskt att rösta med fötterna och flytta till en annan kommun. Gillar man inte sitt land kanske det känns svårare att byta boplats. Gillar man inte sin kommun är det lättare att flytta än när man inte gillar sitt land. Uppsalas kommunpolitiker kan fortsätta att riva alla gamla hus de kommer över och bygga nya och fula. Jag bryr mig inte, och jag tänker sannerligen inte vara med och betala. Som tur är, är Uppsala en av de kommuner som betalar in till det kommunala utjämningssystemet, så inga av mina skattepengar kommer att gå dit i fortsättningen.

Uppsalaborna verkar heller inte bry sig. I andra delar av världen kan människor riskera livet och gå ut och demonstrera och protestera. I ett land där polis och militär aldrig skulle skjuta mot demonstrationståg, tycks ingen våga. Lämpligt i detta fall hade varit att arga människor hade stormat stadshuset, släpat ut de tre ansvariga kommunalråden, rullat dem i tjära och fjädrar och jagat bort dem från stan. Bland alla dem som ogillar Fulkolossen borde det finnas åtskilliga som klarar av att stå i vägen för byggjobbare, skära sönder däck, hälla socker i bensintankar, och kanske till och med några med vapenlicens eller sprängkunskaper. Men ingenting händer, utan uppsalaborna tycks hoppas att det kan bli något bra av det projekt de får betala så dyrt för. Det kan det inte. Det är helt omöjligt att Fulkolossen någonsing kan bli en bra konsert- och kongressanläggning.

Det är inte bara det att kommunpolitiker har betett sig totalt oansvarigt. Dessutom har svenska domstolar visat ett enastående förakt för vad svensk lagstiftning säger, och till och med för vad rättspraxis säger rörande offentlig upphandling. En riktig demokrati är också en rättsstat, men Sverige är ingen rättsstat

Min nya kommun verkar inte heller något vidare. Först verkade den bra, men den är ett museum. Jo, det är sant. Jag upptäckte att det finns skyltar överallt i stan som talar om just den platsens historia. Ungefär som ett museum, alltså, med skyltar och årtal vid föremålen. Framtidstro tycks kommunen sakna. Den siktar tydligen på att bli en sovstad till Stockholm. Men ett musikens hus finns det faktiskt och det är anpassat till kommunens storlek och en tämligen anspråkslös byggnad som vare sig sticker ut, förskönar eller förfular. Typiskt är det väl att finanskommunalrådet avgick strax före årskiftet för att han inte fick något gehör för sina planer på att göra kommunen till en av Sveriges företagsvänligaste. Så nu har de företagsovänliga tagit över, antar jag. Där liknar den Uppsala, som i varje undersökning om företagsklimat hamnar bland de sämsta kommunerna.

Epilog:

Vid valet den 17 september 2006 förlorade de tre partier som röstade för Fulkolossen stort i valet till Uppsala kommunfullmäktige. De fyra partier som var emot vansinnesprojektet gick framåt. I det kommunfullmäktige som gäller efter valet, skulle projektet ha blivit nedröstat.

Tillbaka till första sidan

Vill du läsa mer om protesterna mot byggplanerna, kan du besöka http://www.how.to/stoppamusikenshus