E-Post


Kontakta webmaster


 

www.lars-kamel.se

Funderar du på att flytta till Uppsala kommun?

Gör inte det!
Om en majoritet av kommunalpolitikerna tog ansvar för sin kommun och dess ekonomi, skulle Uppsala vara en utmärkt kommun att bo i. Nu är så inte fallet. En majoritet av kommunalpolitikerna har fått för sig att Uppsalas centrum behöver ett monument, och dessutom ett dyrt, ohyggligt fult och opassande monument. De är mer intresserade av att förstöra än att se till att det går bra för kommunen. Tyvärr är det också kulmen på en lång trend, och inte någon engångsföreteelse. Kommunalledningar har i många år låtit utgifterna skena iväg betydligt snabbare än inkomsterna så att kommunens ekonomi ständigt har visat underskott. Du bör verkligen inte låta dessa politiker leka med de skattepengar du måste betala in till kommunen du bor i.
Nu finns det som tur är bra kommunikationer, så du kan bo i en av Uppsalas grannkommuner och ända arbeta eller studera i Uppsala utan alltför mycket besvär. Kanske lönar det sig till och med. Bostadskostnaderna i Uppsala är höga, och kommunalskatten lär höjas igen inom en snar framtid, för att bekosta kommunalpolitikers oansvariga toksatsningar. I grannkommunerna kostar bostäder mindre att hyra eller köpa och kommunalpolitikerna visar ansvar för den kommunala ekonomin. Jag vill peka på två exempel: Tierp och Knivsta. Det är två av Uppsalas grannkommuner, med olika politiska majoriteter. I bägge kommunerna försöker man hålla utgifterna inom kontroll så att kommunalskatten kan hållas så låg som möjligt. Knivsta är speciellt intressant. Från 1970-talet och fram till och med 31 december 2002 var det en kommunaldel i Uppsala, men från 1 januari 2003 blev det åter en självständig kommun. Som kommunaldel i Uppsala visade Knivsta stort underskott i ekonomin. Första året som självständig kommun gick Knivsta med en liten vinst.
Mellan Uppsala och Tierp går det tåg varje halvtimme och resan tar knappt en halvtimme. Mellan Uppsala och Knivsta tar det bara cirka tio minuter med tåg.
Förmodligen är alla av Uppsalas grannkommuner bättre att bo i än Uppsala just nu. Jag känner dock inte till särskilt mycket om andra än Tierp och Knivsta.

Är du företagare, eller vill bli, och tänker etablera ett företag i Uppsala, bör du verkligen tänka om. Uppsala rankas bland de allra sämsta kommunerna i Sverige vad gäller företagarklimat. När pampen Lena Hartwig fick veta resultatet av den undersökningen uppträdde hon som om hon var förvånad. Hon menade att så dåligt kan det väl inte vara.

Om en majoritet av kommunalpolitikerna i Uppsala ville att det skulle gå bra för kommunen, skulle de satsa på att bostäder byggs och ordna ett bra företagarklimat i kommunen. Det skulle vara lönsamma åtgärder, och kanske inte särskilt dyra. I stället satsar de på att förstöra centrum med ett stort och fult monument som aldrig kan bli en lönsam anläggning.